Порівняльна характеристика тривимірного та моношарового культивування перещеплюваної лінії фібробластів L 929

ЗаголовокПорівняльна характеристика тривимірного та моношарового культивування перещеплюваної лінії фібробластів L 929
Тип публікаціїJournal Article
Рік публікації2019
АвториМоісєєв, АІ, Божок, ГА, Горіна, ОЛ
Abbreviated Key TitleDopov. Nac. akad. nauk Ukr.
DOI10.15407/dopovidi2019.08.093
Номер видання8
РозділБіологія
Нумерація сторінок93-101
Дата публікації08/2019
МоваУкраїнська
Анотація

Виконано порівняльне дослідження функціонального і метаболічного потенціалу фібробластів клітинної лінії L 929 за умов моношарового (2D) і об’ємного (3D) культивування. З’ясовано, що спосіб культивування фібробластів впливає на їхню життєздатність і проліферативний потенціал. Зокрема, після об’ємного культивування фібробластів протягом 7 діб виявлено, що кількість життєздатних клітин та їхній проліфера тивний потенціал вірогідно (р < 0,05) перевищували аналогічні показники після моношарового культивування.

За даними гель-проникної хроматографії встановлені достовірні відмінності за кількісним та якісним складом речовин білково пептидної природи в середовищах культивування клітин у 2D і 3D форматах. Особливу увагу привертають результати щодо розбіжності за кількістю пептидів у діапазоні молекулярних мас 705—1607 Да у середовищі об’ємного культивування, що може бути наслідком активного синтезу ростових факторів. Отримані результати свідчать про істотний вплив об’ємного (3D) культивування на синтетичні і морфофункціональні показники фібробластів клітинної лінії L 929 порівняно з 2D форматом.

Ключові словамоношарове і об’ємне культивування, проліферативний потенціал, речовини білково пептидної природи, фібробласти